Ekinoslar ve solstis
Dünyanın Güneş etrafındaki dönmesi ve ekliptik düzlemi ile yaptığı açıya bağlı olarak mevsimlerin nasıl meydana geldiğini şimdi öğreneceğiz.
EKİNOSLAR:21 Mart ve 23 Eylül günlerinde Güneşten gelen ışınlar Ekvatora dik gelir.Dünyanın her tarafı eşit olarak aydınlanır.gece gündüz süreleri eşit olur.Buna ekinokslar denir.Güneş sabah 6 da doğar 6 da batar.Güneş,kutuplar hariç bütün enlemlerde tam doğudan doğar ve tam batıdan batar.
21 MART KYK de ilkbahar ,GYK de Sonbahar başlangıcıdır.KYK de 6aylık gündüzün,GYK de 6 aylık gecenin başlangıcıdır. Bu tarihten itabaren KYK de gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar.
23 EYLÜL GYK de ilkbahar,KYK de Sonbahar başlangıcıdır.GYK de 6 aylık gündüzün, KYK de 6 aylık gecenin başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren GYK de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.
21 HAZİRAN KYK de en uzun gündüz en kısa gece yaşanır.Yengeç Dönencesinden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar,gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya,geceler uzamaya başlar. Fakat 23Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesine teğet geçer.Yengeç Dönencesinin kuzeyinede en kısa gölge yaşanır.bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.
GYK de En uzun gece en kısa gündüz yaşanır.Oğlak Dönencesinden güneye gidildikçe gece süresi uzar,gündüz süresi kısalır.Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya,gündüzler uzamaya başlar. fakat 23 Eylül tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur.Aydınlanma çenberi Güney Kutup Dairesine teğet geçer.Oğlak Dönencesi güneş ışınlarını alabildiğince en dar açıyla alır.
21 ARALIK KYK de kış mevsiminin başlangıcıdır.en uzun gece en kısa gece yaşanır.Kuzeye gidildikçe gece süresi uzar,gündüz süresi kısalır.Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesinden teğet geçer.Yengeç Dönencesi yıl içinde alabileceği en dar açı ile alır.en uzun gölge yaşanır.
GYK de yaz mevsiminin başlangıcıdır.En uzun gündüz en kısa gece yaşanır.Aydınlanma çemberi güney gutup dairesinden teğet geçer.Yıl içinde güneş ışınlarını alabileceği en dik açıyla alır.Güneyde en kısa gölge yaşanır.Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.
Böylelikle Solstisleri ve Ekinoksları bitirdik.Değineceğim başka konuda Dünya eksenin eğimidir.Dünyanın yörünge düzlemi ile ekseni arasında 23.27lik bir açı vardır.Güneş ışınlarının her zaman Ekvatora dik gelmesini engeler.Elips şeklindeki yörünge düzlemi üzerindeki hareketine bağlı olarak, yılın belli günlerinde enlemlere dik gelir.İşte bu olay sonucunda dünyanın kuzey ve güney yarım kürelerinin farklı ısınması ve gün uzunluğundan dolayı mevsimler oluşur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder